Lijfrenteverzekering

Lijfrenteverzekering

Wat is een lijfrenteverzekering?

Met een lijfrente zorgt u op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen. Dit krijgt u periodiek uitbetaald vanaf een bepaald moment. Bijvoorbeeld als u AOW krijgt of met pensioen gaat. Het mag ook extra inkomen voor een ander zijn. Bijvoorbeeld voor uw partner als u overlijdt.

Waarom een lijfrente?

U betaalt voor deze verzekering een bepaalde periode premie, of stort eenmalig geld op een rekening. Aan het einde van de looptijd van de lijfrenteverzekering of lijfrenterekening koopt u met het dan beschikbare bedrag een lijfrente-uitkering aan (of u stelt de uitkering uit). Deze uitkering kan dienen als aanvulling op uw inkomen; bijvoorbeeld uw AOW-uitkering of het pensioen van uw werkgever. U kunt onder voorwaarden de uitkering ook gebruiken om eerder te stoppen met werken. Een lijfrentepolis kunt u beschouwen als een pensioenregeling die u zelf regelt.

Er zijn drie redenen die het afsluiten van een lijfrenteproduct aantrekkelijk maken:

  1. Pensioen aanvullen

Het afsluiten van een lijfrenteverzekering of lijfrenterekening is vooral interessant als u een pensioengat heeft of als u een aanvullend pensioen op wil bouwen. De norm voor een goed pensioen werd meestal gesteld op 70% van het laatstverdiende loon. De meeste mensen halen dit inmiddels niet meer en dan is er sprake van een pensioengat. U bouwt minder pensioen op als:

  • Uw werkgever geen of slechts een beperkte pensioenopbouw biedt.
  • U een auto van de zaak heeft (over de fiscale bijtelling bouwt u geen pensioen op).
  • U relatief hoge variabele loonbestanddelen heeft waarover geen pensioen wordt opgebouwd (bijvoorbeeld overwerk, prestatieafhankelijke beloningen of ploegentoeslag).
  • U in het geval van een echtscheiding een deel van het opgebouwde pensioen aan uw ex-partner moet afstaan.
  • U langdurig verblijft in het buitenland.
  • U regelmatig van werkgever veranderd bent.
  1. Uw geld staat vast

Zoals hierboven beschreven legt u periodiek geld in voor uw lijfrenteproduct. Bijvoorbeeld met een eenmalige of regelmatige storting, of een maandelijkse premie. Het vermogen dat u hiermee opbouwt kunt u niet tussentijds opnemen. Veel mensen zien dat als een voordeel. U kunt namelijk niet in de verleiding komen om het geld tussentijds op te nemen.

  1. Lijfrente en de belasting – fiscaal voordeel

Het opbouwen van een aanvullend inkomen met een lijfrenteproduct kan fiscaal voordelig zijn. U mag de premie of de inleg namelijk, onder bepaalde voorwaarden, voor de inkomstenbelasting in mindering brengen. Daar staat tegenover dat u over de uitkering van de lijfrente wel inkomstenbelasting moet betalen. Uw inkomen valt dan vaak in een lagere belastingschaal, waardoor u uiteindelijk minder belasting betaalt.

Hoe werkt de lijfrente-uitkering?

Als de lijfrenteverzekering of lijfrenterekening tot uitkering komt, vaak op of rond de pensioenleeftijd, dan kunt u met dit bedrag een periodieke uitkering aankopen: een direct ingaande lijfrente. Er wordt dan periodiek een bedrag op uw rekening gestort als aanvulling op uw inkomen. Een direct ingaande lijfrente hoeft u niet per se af te sluiten bij dezelfde aanbieder waar u het vermogen heeft opgebouwd. U kunt kiezen voor de partij die de hoogste uitkering biedt. U kunt er ook voor kiezen om de uitkering uit te stellen, bijvoorbeeld omdat u het geld op dat moment (nog) niet nodig heeft.