Motorverzekering

Motorverzekering

Wat is een motorverzekering?

De motorverzekering is er voor iedereen die zijn motor wil verzekeren. Volgens de wet moet u zich in ieder geval verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA).

Dekkingen

Een motorverzekering bestaat uit verschillende onderdelen (dekkingen). Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen kunt u deze wel of niet bijsluiten.

De wettelijke aansprakelijkheid (WA)

Deze dekking verzekert de schade die u met uw motor aan andere partijen toebrengt. U bent wettelijk verplicht minimaal deze dekking af te sluiten.

Beperkt casco

Hiermee bent u verzekerd tegen ruit-, brand-, diefstal- en stormschade. De schade is gedekt op basis van dagwaarde. Zelf veroorzaakte schade aan uw motor is niet verzekerd.

Volledig casco / All-risk

Naast de hierboven genoemde dekkingen bent u dan ook verzekerd tegen schade die u zelf veroorzaakt aan uw motor. Denk hierbij aan botsen (uw schuld), slippen, en vandalisme.

Ongevallendekking

Krijgt u een ongeval? Dan keert de opzittendenverzekering een vast bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit. Ook medische en tandheelkundige kosten zijn verzekerd. De ongevallendekking vergoedt geen materiële schade. Schades aan helm en kleding zijn vaak wel apart mee te verzekeren.

Schadedekking

Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden een uitgebreidere opzittendenverzekering aan met dekking voor schade. Met deze opzittendenverzekering wordt letselschade aan bestuurder en opzittenden vergoed, maar ook schade aan kleding en bagage. Zelfs inkomensverlies als gevolg van een ongeval is meeverzekerd.

Verkeersrechtsbijstand

Heeft u volledig casco dekking op uw autoverzekering? Dan is het verhalen van materiële schades op een schuldige partij meeverzekerd. Kiest u voor alleen WA of beperkt casco dan is dit niet het geval. Ook het verhalen van letselschades valt niet onder deze dekking. Wij raden dan aan om een verkeersrechtsbijstandverzekering af te sluiten. Deze laatste optie biedt dekking in alle mogelijke verkeerssituaties en ook letselschades zijn meeverzekerd.

No-Claim

Een no-claim-beschermer staat ook wel bekend als bonusbeschermer of bonus-malusbeschermer. Met de no-claim-beschermer is het mogelijk om per verzekeringsjaar één schade bij de motorverzekering te claimen terwijl u de premiekorting behoudt.

Elk jaar dat u geen schade claimt, bouwt u één schadevrij jaar op. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op uw motorverzekering. Claim u wel schade, dan gaat u bij de meeste verzekeraars met drie of meer jaren achteruit op de bonus-malus-ladder. Uw no-claim-korting daalt dus, waardoor u meer premie moet betalen. Met een no-claim-beschermer gaat u bij een schadeclaim achteruit in schadevrije jaren, maar behoud u de opgebouwde korting.

Pechhulp

Na een ongeval heeft u recht op hulpverlening. Bij pech binnen Nederland en/of Europa alleen als u dit meeverzekerd heeft.