Opstalverzekering

Opstalverzekering

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering vergoedt de meest voorkomende schades aan je koopwoning. Zoals brand, water, blikseminslag of storm. Naast je woning zijn ook schades aan je schuur, garage of tuinhuisje verzekerd. Net als zaken die zijn bevestigd aan je woning, zoals je zonnepanelen.

Waar bent u voor verzekerd?

De opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering) dekt onder andere directe schade aan de woning als gevolg van brand, ontploffing, blikseminslag, inbraak, diefstal, storm, waterschade, rook- en roet, neervallen van luchtvaartuigen, aanrijding en aanvaring, en omvallen van bomen. U kunt kiezen uit een eenvoudige of uitgebreidere dekking. Het is belangrijk na te gaan wat de dekking precies inhoudt.

Glasverzekering

Een glasverzekering kan als aanvullende dekking op uw opstalverzekering of als losse verzekering afgesloten worden. Zie hiervoor de glasverzekering op onze site.

Opstalverzekering en zonnepanelen

Heeft u besloten om zonnepanelen te nemen? Of heeft u al zonnepanelen? Als deze panelen aan het dak vastgemaakt worden (dit wordt aard- en nagelvast genoemd), dan zijn de panelen meeverzekerd op de opstalverzekering. Bijvoorbeeld in geval van brand- en stormschade. Heeft u een dekking voor ‘alle van buiten komende onheilen’, dan is bijvoorbeeld ook schade door een afbrekende tak die op uw panelen valt gedekt.

Zonnepanelen niet vast op uw dak?

Als uw zonnepanelen niet op het dak van uw huis of andere opstallen zijn bevestigd, dan vallen ze niet standaard onder de dekking van de opstalverzekering. Ook dan is ons advies: neem contact met ons op. We bekijken dan hoe we deze zonnepanelen voor u kunnen verzekeren.

Uw verzekering aanpassen?

Ons advies is om altijd contact met ons op te nemen, zodat wij kunnen nakijken of het verzekerde bedrag van uw opstalverzekering nog wel voldoende is. Het kan zijn dat u de verzekering moet aanpassen. De premie kan hierdoor stijgen. U voorkomt hiermee in ieder geval onaangename verrassingen, als blijkt dat u onderverzekerd bent.

Waar bent u niet voor verzekerd?

  • Verboden activiteiten, schade door activiteiten die wettelijk niet toegestaan zijn wordt nooit vergoed. Ook als u hier niet van op de hoogte was. Er is bijvoorbeeld een hennepkwekerij in uw woning of bijgebouwen. Of er worden harddrugs zoals xtc in uw woning gemaakt of verwerkt.
  • Slecht onderhoud van de woning.
  • Overstroming van een primaire waterkering.
  • Grondwater en/of verandering van het grondwaterpeil.
  • Opzet of roekeloosheid.
  • Huisdieren.
  • Constructie-, montage- of installatiefouten.
  • Muren of vloeren die vocht doorlaten.
  • U bent ook niet verzekerd als u bij het afsluiten van de verzekering of bij schade fraude pleegt.